There was an error in this gadget

lets shoppin'

Macam - Macam la hai..

Weeclicks

GuaBlog

SAHABAT handai

Wednesday, October 5, 2011

Journey to the State Below the Wind

Salam 1 Malaysia untuk semua even di kalangan korang reader dari US, Japan, Germany, Canada, Slovenia, China and Argentina.. kalo Indonesia dgn Singapore tu bleh la consider lagi.. paham gak la ape yang aku tiop kat sini..

Ok back to the story pasal Land Below the Wind ni. Sape tak tau pegi amek Kajian Tempatan balik.. This trip was on 9 September sampai 11 September 2011.

DAY 1

Pepagi buta da tunggu bas since pukul 2.00am on 9 September tu. Ape lagi aku dengan Mr Fadzli tunggu la kat McD sambil makan Big Mac tengah2 malam. Then datang plak si Azizee join skaki. Oh ya kredit to our driver sebab hantar kami pepagi buta tu. then blek lagi lepak skali tunggu padahal esok pagi gigih nk bangun pegi keje.

Memang berkobar la nak pegi trip tu. mana taknye first time kot naik Belon. hihi.. Bas pun sampai la dalam pukul 3 tu amek assembler kat TCSJ then gerak ke Lakeside plak. OTW to LCCT kitorang dapat bakery & drinking water dari committee yang katanya complimentary dari SHT (School of Hospitality & Tourism). melantak lagi la.
Pastu lost tetiba sebab aku membuta. Tetiba je da sampai LCCT then tunggu la flight pukul 7 lebih. while waiting kami ("kami" is aku, Azizee, Fadzli, Kak Masrina, Kak Hanani, Kak Wilmina, Kak Mala, Kak Shuhada) dok melangut kat food court LCCT tu. Tup tup da nak boarding. jauh kot jalan kaki sampai ke flight tu. tapi excited punya pasal gagahkan gak.



Sampai je kat KKIA Terminal 2 kitorang di sambut oleh Tourist guide dan warga tempatan yang lengkap berpakaian tradisional orang2 sana. cer teka kitorang dapat ape? tadaaaa... dapat rantai manik halus2..



Pastu naik bas terus ke hotel. Hotel kitorang nama Courtyard. Hotel ni best sebab attached skali dengan dengan Shopping Mall yang besar kat sana, its 1 Borneo..

Lepas je check in then turun makan. Lepas makan membuta lagi sampai pukul 4 petang..hehe.. sebab tak tido lebih dari 24 jam punya pasal. Siap2 terus.. pukul 4.30pm bas datang amek kitorang nak bawak pegi Pasar Filipina.


Muka2 lepas shopping

Lepas je shopping dalam pukul 7 lebih tu terus pegi dinner. Dinner is provided. kat mana ntah tempat ni aku pun da hilang ingatan. So makan puas2 la.. hehe.. Pastu ada plak game puzzle. Group aku da menang time tu. tapi dorang buat skali lagi. group lain plak menang. tapi takpe la ada hikmahnya sebab hadiah pun takde. huhu.. kesian..

Sayur yang kat depan skali ni best..

DAY 2

Hari kedua plak terjaga dalam pukul 6 lebih kurang macam tu la. tengok kat tingkap da terang macam pukul 8 pagi waktu semenanjung. memang da terang la waktu tu..huhu.. Siap2 terus pegi Breakfast kat level 6. hampeh je rasanye. tapi takpe la free je pun..haha.. Siap je makan terus turun untuk tunggu bas for the whole day journey. sebab apa? sebab dia BEST!!!!

First place yang di lawati ialah Kampung Gombizau yakni kampung madu lebah. dapat la tengok cara2 dan bagaimana process madu ni dari mula sampai masuk dalam botol. ok tu propa! Aku pun tak tau sebab masa orang tu briefing aku tengah line up untuk masuk tandas...kiki

Then second place that we go is Kampung yang membuat gong. So dapat la tengok cara gong tu di buat, tau macam mana nak tune bunyi gong tu. Boleh di katakan semua rumah buat gong. ada yang buat kat bangsal sendiri. ada gak yang aku tengok tengah buat kat bawah umah dorang. Kira 1 kampung, 1 industri.

Lepas penat ketuk2 untuk buat gong sorang satu tadi. *percaya ke? ok tipu!* Pastu kitorang gerak ke umah panjang orang Rungus terletak di Kampung Bavanggazo. Sampai kat sana dapat lagi rantai manik kecik2 dari dorang. So snap pic dengan that girl. *kredit to Shuhada*
Naik umah panjang tu terus kitorang di suruh duduk untuk hidangan air tuak. *korang kene tipu lagi* di hidangkan dengan persembahan tradisional actually. persembahan tersebut di persembahkan oleh masyarakat setempat dari dari segenap lapisan umur. mula2 makcik tiup seruling dengan hidung, pastu tarian ketuk2 kayu oleh makcik2 gak, then petikan gitar oleh seorang pakcik tu. last skali anak2 belasan tahun menari. nama tarian tu tarian lelaki boleh kawen empat. *ok tipu lagi*


kenangan bersama penari cilik

Last skali kitorang di bawa ke Tip of Borneo. Sebelum tu lunch kat Marina Resort and lunch is provided. Pengalaman berada di tip. Seronok tak terhingga. tengok la senyuman puas kami. sempat snap sebelum OTW balik, di mana perjalanan mengambil masa 3 jam. pegi dan balik mean 6 jam kalau dari KK ke Kudat.

Setelah penat kami pun di bawa dinner kat restoran Nelayan. Puas ati dapat makan sambil menikmati persembahan tarian kebudayaan masyarakat tempatan. even that perfomance adalah perfomance terakhir sebab kami lambat sampai.. kuikui.. Oh nak bagi tau yang dinner is provided..haha


DAY 3

on last day after breakfast kitorang gerak ke Pasar Gaya yang terletak di bandar KK.. * oh ya breakfast is included* Pasar ni start pukul 4.30 pagi sampai 12.30 noon. macam ada jual kat sini. dari barang makanan sampai la binatang yang bleh di pelihara ada di jual.


Ni kat Chicken Rice Shop, 1 Borneo.. Melantak nasi ayam masa sampai kat sini. then makan kat sini lagi sekali masa sebelum naik bas ke KKIA Terminal 2.

Time ni tunggu masa untuk masuk ke ruang menunggu sebelum boarding. FYI, AirAsia delayed that time. nasib baik tak lama.

Ni kat ruang menunggu sebelum boarding.

OK time to say GOOD BYE to SABAH Land Below the Wind. hehe.. Experience that I cannot Simply forget just like that.
I beliv I can fly............. :D



weeclicks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Owner's Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers