There was an error in this gadget

lets shoppin'

Macam - Macam la hai..

Weeclicks

GuaBlog

SAHABAT handai

Friday, February 8, 2013

Happy Chinese New Year.. Gong Xi Fa Chai 2013

Memandangkan sepanjang cuti ni aku takkan update blog. Aku mengambil kesempatan in advance mengucapkan HAPPY CHINESE NEW YEAR kepada kawan2 cina aku yang mungkin ada mengintip blog aku ni. Hehe.. May you all have a prosperous new year. And enjoy listening to this song dedicated to you all :D

中国新年快乐



Thursday, February 7, 2013

Hikmah @Jumaat #015


Jalan Muda :: Jalan batu sekeping

Salam ukhwah..

Susah betul aku nak update entri untuk slot Jaman Muda ni. Ye la nak cari idea menarik cerita masa aku kecik2 dulu. So entri kali ni aku nak citer pasal my hometown punya jalan dulu macam mana. Kalau korang nak tahu dulu kampung aku punya jalan tak macam la ni. Dulu jalan batu sekeping sekeping yang di susun menjadi panjang (sila rujuk gambau di bawah).

Masa ni penah gak la merasa naik basikal pergi sekolah berdedai je naik basikal reramai. Kalau selisih je dengan orang dari arah bertentangan. Kena la mengalah. berhenti kat tepi jalan tu. Ada satu masa tu yang masih segar di ingatan kami berbaris reramai naik basikal, pastu berselisih la denagn orang dari arah bertentangan. Budak yang depan sekali cakap "ko ketepi la kami nak pergi sekolah ni. nampak ni ramai kat belakang ni." That time yang berselisih dengan kami tu kira budak sekolah kami yang umur around kami.

This thing masa kami nak pergi sekolah petang (sekolah agama). kalo nak tau sekolah agama dipanggil sekolah petang, kalo sekolah kebangsaan dipanggil sekolah pagi. Some of us ada yang tak sekolah petang, mereka hanya sekolah pagi. Tak dapat la dipastikan ngape mereka tak sekolah petang. 


Tapi sekarang hometown aku tak macam ni lagi. Sekarang jalan dah berturap. besau lebau plak tu. boleh selisih 2 buah lori. Memang banyak permodenan kat hometown aku. Alhamdulillah. Anyway aku takde modah gambau yang bleh di share. Ni je la satu2nya gambau yang boleh di tunjuk kat korang. Thanks to Facebook page 'Geng Pulau Indah'. To owner gambau ni hope di izinkan guna yer. hehe.. Bukan apa nanti boleh glamor. Satu dunia kenal. Actually dalam gambau ni kakak kepada kawan aku. Mohon yer di share pic ni. Thanks in advance.

P/S: Jenuh cari idea nak update dalam masa ang sama cari bahan untuk assignment yang selambak. :P

Tuesday, February 5, 2013

Hansel & Gretel : Witch Hunters (2013)

Salam ukhwah..

Kalo korang perasan aku dah lama tak update pasal movie preview kan? For you all information aku memang dah lama tak update pasal movie ni. Which mean aku tak pegi tengok dah movie kat panggung wayang. hehe.. But last sunday a friend ajak tengok, aku memula malas gak, tapi bila orang paksa then dia kata nak belanja aku turutkan gak la even malas nak mati that time nak kuar umah. Bukan la hadap sangat orang nak belanja kan. huhu.. Lalu decide la tengok citer Hansel & Gretel : Witch Hunters.


Sinopsis:

Cerita ni mengisahkan adik beradik pemburu ahli sihir, Hansel (Jeremy Renner) dan Gretel (Gemma Arterton). Bermula mereka menjadi pemburu apabila mereka ditangkap oleh ahli sihir di rumah gula2. Dari situlah mereka memburu ahli sihir. Sehingga suatu hari apabila mereka sudah dewasa sebuah bandar memanggil mereka untuk menangkap ahli sihir yang telah menculik kanak-kanak di bandar tersebut. Kehadiran mereka tidak disenangi oleh sheriff bandar tersebut. Setelah di siasat dapatlah mereka tahu bahawa kehilangan kanak-kanak di bandar itu adalah untuk satu upacara ahli sihir yang diketuai oleh Muriel (Famke Jenssen), seorang ketua ahli sihir yang jahat. Dalam pada masa yang sama mereka juga dapat tahu bahawa ibu mereka adalah seorang ahli sihir, tetapi seorang ahli sihir baik yang telah dibunuh kerana fitnah dan salah faham. Upacara tersebut akhirnya dapat dipatahkan oleh Hansel dan Gretel dengan bantuan seorang ahli sihir baik, Mina (Pihla Viitala). Juga seorang anak muda dari bandar tersebut Benjamin (Thomas Mann). Maka terselamatlah semua kanak-kanak tersebut daripada menjadi mangsa korban upacara. Hansel dan Gretel terus menjadi pemburu ahli sihir, mereka disertai juga Benjamin serta Edward (Derek Mears). Edward adalah troll yang menjadi hamba ahli sihir. Edward adalah seorang yang baik yang membantu menentang ahli-ahli sihir jahat tersebut.

Monday, February 4, 2013

Warung Mee Kari Berapi, Cheng Melaka

Salam ukhwah..

Last saturday aku dengan housemate kelaparan. So housemate aku suggest  makan kat satu stall tepi jalan ni. this stall is in Cheng area of Malacca. Dia nampak kedai ni menarik sebab nampak banner besar dengan tulisan "Mee Kari Berapi" gambar Obama tengah menyuap mee kari tersebut kata housemate aku. Kedai ni betul2 tepi jalan AMJ menujju ke arah Alor Gajah.

Menu dia pun ringkas je. oh ya bukan kedai makanan goreng2 yer. Mak cik kat kedai tu pun friendly. aku gelak2 dengar mak cik tu becakap. Dia ngusik housemate aku. Aku percaya bahawa kedai ni buka waktu siang je. Lupa pulak nak tanya operation hour kat mak cik tu. Korang layan la gambar2 yang sempat di snap dari fon housemate aku ni.

Ni la kedai dia



Menu

Mee kari menu aku
Bihun Sup menu housemate

ABC Housemate

Air kelapa aku


Petunjuk 
My Review: Sedap dan sangat berpuas hati. *thumbs up

P/S: katanya "Datang Melaka makan mee kari berapi, sudah makan, datanglah lagi"

weeclicks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Owner's Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers