There was an error in this gadget

lets shoppin'

Macam - Macam la hai..

Weeclicks

GuaBlog

SAHABAT handai

Sunday, March 24, 2013

The Croods Family

Assalam.. jeng jeng jeng..

Hahaha bagi yang dah tonton citer ni mesti paham kenapa ada jeng jeng jeng.. This movie is so funny and instead of that penuh dengan unsur moral dan pengajaran. In addition, sape yang suka kecomelan juga digalakkan menonton citer ni. kerana binatang dalam citer ni sangat cute dan shomel seperti saya. *sila muntah. Haha.. Pstt.. I heard that citer ni box office kat US.


Citer ni pasal orang zaman batu (caveman) yang mana satu family still survive hidup sampai terpecahnya dunia menjadi seperti sekarang. And they still survive. Dalam Family tu ada Bapa (Grug - Nicolas Cage), Ibu (Ugga - Catherine Keener), Anak perempuan (Eep - Emma Stone), anak lelaki (Thunk - Clark Duke), baby (Sandy - Randy Thom) dan seorang nenek (Gran - Cloris Leachman).



Cerita bermula dimana mereka hanya percaya bahawa tempat selamat adalah gua. Sehingga suatu hari Eep keluar dari gua dan mengikut cahaya atas dasar sifat ingin tahu seorang remaja. Dan dari situlah dia bertemu manusia lain bernama Guy (Ryan Reynolds). Guy memberitahu bahawa tempat tersebut tak selamat dan tempat selamat adalah gunung yang tinggi. Tetapi Grug masih dengan pendirian sendiri diamana bagi Grug tempat selamat adalah gua. Sehingga satu masa gua tempat mereka berlindung musnah dan terpaksa mengikut cadangan Guy kerana pilihan majoriti keluarganya walaupun keberatan. Grug tidak menyenangi kehadiran Guy. Dalam perjalanan menuju ke gunung tersebut pelbagai yang berlaku. Sehingga akhirnya Grug sendiri suka dengan Guy kerana selamat dari suatu tragedi kerana idea Guy. Akhirnya mereka berjaya sampai ke tempat yang dituju.

Moral of the story dalam citer ni ialah:
- sifat kebertanggungjawaban seorang bapa sebagai ketua keluarga terhadap keluarganya.
- Hidup haruslah memandang kehadapan dan tidak hanya berada di tempat yang sama seperti katak bawah tempurung.
- Usaha tangga kejayaan.
- Kasih sayang tidak terhad kepada manusia tetapi kepada haiwan juga.
- Thread musuh bukan sebagai musuh.
- Melakukan sesuatu perkara dengan akal fikiran.

P/S: This movie labelled as PG13 dimana pengawasan dari orang dewasa diperlukan bagi kanak-kanak bawah 13 tahun. This is highly recommended movie.
P/S2: Sorry for those who don't understand Bahasa.

4 comments:

  1. tak layan lagi citer ni bro. dah makin kurang tengok wayang sejak orang rumah pregnant ni.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti layan ni bro. best citer ni. bawak baby tgk katun..hehe

      Delete
  2. semalam aku pegi cinema.
    bajet nak tgk gi joe.
    tapi 28 ni kuar.
    cite the croods x tgk..
    tggu download je la..hahah

    ReplyDelete
  3. Normally muvi baru kuar ari khamis.
    tlg donlod cpat2 dan tgk. mmg best. haha

    ReplyDelete

weeclicks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Owner's Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers