There was an error in this gadget

lets shoppin'

Macam - Macam la hai..

Weeclicks

GuaBlog

SAHABAT handai

Friday, March 11, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa


Hai apa habaq? habaq mai sini tengok..ada baik ke tada baik..hehe.. kali ni entry aku nak citer pasal Hikayat Merong Mahawangsa yang baru semalam (10/3/2011) aku pegi tengok. haha.. 1st day kuar panggung aku da pegi tengok. kelas tak? kelas kan aku.. haha..ni sumer sebab kawan aku yang beria nak tengok. so aku pun ikut la.. kalo tak memang takde maknanye aku nak pegi tengok time 1st day tayang.. *padahal memang ko pun beria nak tengok gak kan?* haish diam kao.. hehe..

Kalo korang nak tau citer ni mengisahkan tentang si Merong yang dikatakan sebagai pelayar yang hebat yang berasal dari semenanjung emas. dia juga mengaku bahawa dia ni keturunan Alexander. Dia di amanahkan untuk menjaga putera raja Rom yang dalam perjalanan untuk berkahwin dengan puteri raja dari China di Semenanjung emas yang juga dikenali sebagai Langkasuka. Langkasuka tu kedah kan? aku pun x ingat sangat.

Sedang mereka membuat persiapan untuk perkahwinan tersebut datanglah sebatalion pasukan lanun (dikenali sebagai Geruda) dan menculik puteri raja dari China. Lanun tersebut meminta wang tebusan dari kerajaan China kalo tak kepala tuan puteri akan di pancung. dalam masa yang sama merong, putera raja dari Rom dan General tentera China bersatu untuk menyerang pasukan Geruda tersebut, sekaligus menyelamatkan puteri China tersebut. dalam pertempuran tersebut ramai yang terkorban, termasuklah Merong sendiri. begitulah kesudahan hikayat Merong yang diceritakan oleh keturunannya sendiri.

Aku sarankan korang pegi la tengok citer ni di pawagam yang berdekatan dengan korang. citer ni memang citer hikayat yang agak best bagi aku. aku bagi la 4 1/2 bingtang kat citer ni. mesti tengok ok. sebab memang ramai yang tengok citer ni time aku pegi semalam. TGV open 2 hall untuk citer ni. dan aku yakin dedua hall tu penuh.

Para pelakon:
Stephen Rahman-Hughes
Dato Rahim Razali
Ummi Nazeera
Khir Rahman
Nell Ng
Jehan Miskin
Gavin Stenhouse
Mano maniam
Jing Lu
Henrik Norman

7 comments:

  1. Waaaahhh.. Nk tgk Stephen Rahman-Hughes berlakon sbb dia built body dia klu xsalah utk filem nie.. ^__^

    ReplyDelete
  2. Tough tp xde ketul² kot.. EEKkeke.. Ntah.. Mmber i yg bgtau.. :)

    ReplyDelete
  3. ye la kot..sbb dlm filem ni most of the time dia shirtless..

    ReplyDelete
  4. Ekekekee.. Tu la pasal.. So, kamu bg 4 1/2 bintang utk cite nie kan.. per 5 ke?

    ReplyDelete
  5. hehe..yup per 5..
    xkan baca ni je.. x baca beastly dgn Im no 4 ke?

    ReplyDelete
  6. Hehhehe.. Belum.. Td ade baca yg gergasi punye. Jap stalker jap..

    ReplyDelete

weeclicks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Owner's Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers