There was an error in this gadget

lets shoppin'

Macam - Macam la hai..

Weeclicks

GuaBlog

SAHABAT handai

Sunday, October 28, 2012

Teman a.k.a Sahabat

Aku percaya mesti korang ada sahabat. Kalau tak ramai pun sorang mesti ada kan? Macam tu la aku. Bagi aku sahabat adalah orang kedua yang paling rapat selain pasangan. Yang pertama dah tentu la family kan.

Menurut sumber dari kamus pelajar edisi kedua, sahabat juga dikaitkan dengan rapat dan karib. Manakala bagi kamus dewan edisi keempat pula berkait dengan kawan, teman dan taulan. Manakala menurut insiklopedia bebas Wikipedia, Persahabatan adalah istilah yang digunakan untuk menandakan tingkah laku kerjasama dan sikap tolong-menolong antara dua atau lebih orang. Ia berlaku antara orang-orang yang mempunyai kesamaan intelektual dan emosi. Nilai persahabatan biasanya berasal daripada seseorang individu yang menampilkan tingkah laku yang berikut secara tekal:
  • kecenderungan untuk mengingini apa-apa yang terbaik bagi pihak lain;
  • Simpati dan empati.
  • Kejujuran khususnya dari segi menegaskan kelemahan pihak yang lain; dan
  • persefahaman.

Kesimpulannya sahabat adalah tempat terbaik untuk apa yang telah disebut sebagai berkongsi masalah, meminta pandangan dan tempat bergurau dalam hidup kita. The best quote bagi aku adalah "The secret to friendship is being a good listener" dan lagu yang terindah adalah;


Layan~

No comments:

Post a Comment

weeclicks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Owner's Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers